آنچه می تواند به کبد شما آسیب برساند

به گزارش وبلاگ مویک، قند و شکر زیاد تنها برای دندان های شما مضر نیست، بلکه می تواند به کبدتان هم آسیب برساند. این اندام از نوعی قند به نام فروکتوز برای فراوری چربی استفاده می نماید. مصرف بیش از حد شکر تصفیه شده باعث تجمع چربی شده و

آنچه می تواند به کبد شما آسیب برساند

مترجم: پریسا مرتضوی

منبع:راسخون

قند

قند و شکر زیاد تنها برای دندان های شما مضر نیست، بلکه می تواند به کبدتان هم آسیب برساند. این اندام از نوعی قند به نام فروکتوز برای تولید چربی استفاده می نماید. مصرف بیش از حد شکر تصفیه شده باعث تجمع چربی شده و می تواند به بیماری کبد منجر گردد. بعضی از مطالعات نشان می دهد قند می تواند به اندازه الکل برای کبد مضر باشد. بنابراین حتی اگر دچار اضافه وزن نیستید در مصرف نوشابه، شیرینی، آب نبات و... احتیاط کنید.

مونو سدیم گلوتامات

مونوسدیم گلوتامات یکی از تشدید نماینده های طعم غذاست. ظاهر این ماده شبیه کریستال های نمک یا شکر است و به خودی خود مزه ای ندارد، اما موجب افزایش سایر مزه ها می گردد. این ماده بیشتر در غذاهای آماده و پردازش شده امروزی وجود دارد. (ممکن است عناوینی همانندپروتئین هیدرولیز شده گیاهی، عصاره مخمر و یا عصاره سویا بر روی برچسب مواد غذایی نشان دهنده وجود این ماده باشد.) تحقیقاتی که بر روی حیوانات انجام گرفته است، نشان می دهد که این ماده شیمیایی می تواند کبد را چرب و ملتهب کند و منجر به ایجاد بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) و سرطان کبد گردد. البته طبق نظر دانشمندان برای اینکه تعیین گردد آیا این مواد همان تأثیر را هم بر روی انسان دارند یا خیر، احتیاج به تحقیقات بیشتری وجود دارد.

سنفیتون

سنفیتون درختچه ایست که در اروپا و آسیا یافت می گردد. برگ های آن حاوی یک ماده شیمیایی است که به کاهش تورم و سلامت پوست یاری می نماید و در بعضی از کرم های ضد درد وجود دارد. اما هر چیزی که برچسب طبیعی دارد، لزوماً ایمن نیست. سنفیتون دارای موادی ایست که می تواند به کبد آسیب برساند. بنابراین محصولاتی را که حاوی آن هستند را بیش از 10 روز پشت سر هم و به طور کلی به مدت 6 هفته در طول سال مصرف نکنید. تنها اندازه کمی از آن را به کار ببرید و بر روی پوست های زخم شده و آسیب دیده استفاده نکنید.

چاقی

اگر دارای اضافه وزن هستید، ممکن است چربی در سلول های کبدی هم ساخته شده و منجر به بروز کبد چرب غیر الکلی گردد. این شرایط می تواند باعث تورم کبد گردد. با گذشت زمان، بافت های سخت جایگزین بافت های سالم می شوند. (موقعیتی که پزشکان به آن سیروز می گویند) افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، افراد میانسال و مبتلایان به دیابت بیشتر در معرض خطر ابتلا به کبد چرب غیر الکلی هستند. هیچ درمانی وجود ندارد، اما تغذیه مناسب و ورزش ممکن است بتواند فرایند بیماری را معکوس کند.

مصرف بیش از حد ویتامین

ویتامین A در تخم مرغ، شیر و بعلاوه میوه ها و سبزیجات تازه، به ویژه آن هایی که قرمز، نارنجی و یا زرد رنگ هستند، وجود دارد. این ویتامین به بهبود بینایی، تقویت استخوان ها و تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نماید. مکمل های ویتامین A هم در دسترس هستند، اما نباید فراموش کرد که دوزهای بسیار بالا از این ویتامین می تواند برای کبد سمی باشد. بنابراین هرگز از این ویتامین بیش از 10،000 IU در روز مصرف نکنید.

خال کوبی غیراستریل

اگر در محلی بهداشتی و دارای مجوز بدن خود را تاتو کنید، احتمال ابتلا به عفونت های جدی همانند هپاتیت C پایین می آید، اما اگر ابزارهای مورد استفاده به درستی تمیز و ضد عفونی نشده باشند، خطر ابتلا به هپاتیت C افزایش خواهد یافت. ویروس به وسیله تماس با خون فرد آلوده، منتشر می گردد و باعث بیماری های کبدی شدید می گردد که گاهی اوقات مادام العمر هستند.

نوشابه ها

دانشمندان رژیم غذایی گروهی از افرادی را که مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بودند را با در نظر گرفتن وزن، اندازه چربی بدن و ابتلا به دیابت، آنالیز کردند. تعیین شد 80 درصد از آن ها در روز دو بار یا بیشتر نوشابه می نوشیدند. محققان معتقدند که ممکن است شیرین نماینده های مصنوعی مشکل ساز باشند.

داروهای ضد افسردگی

بعضی از داروهای ضد افسردگی چنان که بدون تجویز و پایش مکرر زیر نظر پزشک تجویز گردد، می تواند به کبد شما آسیب برسانند، حتی اگر تنها چند روز مصرف شوند. در بعضی موارد، این آسیب می تواند کشنده باشد. افراد سالمند یا کسانی که اندازه زیادی دارو مصرف می نمایند، بیشتر در معرض خطر هستند؛ زیرا ممکن است کبد آن ها از قبل آسیب دیده باشد. اگر داروهای ضد افسردگی مصرف می کنید، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید کمترین دوز مورد احتیاج خود را مصرف می کنید و هرگز دارو را خودسرانه قطع یا مصرف نکنید. علائم بیماری کبد را بشناسید و در صورت بروز آن ها اقدامات لازم را انجام دهید.

چربی های ترانس

چربی های ترانس چربی هایی مصنوعی هستند که در غذاهای پخته و تولید شده وجود دارند. اگر رژیم غذایی شما سرشار از چربی های ترانس باشد، نه تنها اضافه وزن پیدا خواهید کرد، بلکه احتمال ابتلا به بیماری شدید کبدی هم بیشتر می گردد. یک پژوهش نشان داد موش هایی که رژیم غذایی شان شامل فست فود با اندازه چربی های ترانس بالا بود، پس از تنها 4 ماه دچار آسیب کبدی شدند.

منبع: راسخون

به "آنچه می تواند به کبد شما آسیب برساند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آنچه می تواند به کبد شما آسیب برساند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید