جامعه امروز احساس فقر می نماید، سفر در ایام کرونا فقر فرهنگی را نشان داد

به گزارش وبلاگ مویک، خبرنگاران/گیلان یک جامعه شناس، عدم تحقق عدالت اجتماعی را موجب ایجاد احساس فقر دانست و گفت: در یک مقایسه کلی دهه 90 با دهه 60 درمی یابیم که قبلا همه مردم خانه نداشتند و تعداد ماشین ها کمتر بود، اما جامعه تا این حد احساس فقر نمی کرد.

جامعه امروز احساس فقر می نماید، سفر در ایام کرونا فقر فرهنگی را نشان داد

دکتر رضا علیزاده در گفت وگو با وبلاگ مویک، در پاسخ به چیستی فقر، اظهار کرد: وقتی واژه فقر را به کار می بریم، در ابتدا به یک مفهوم ساده می اندیشیم که در تمام زمان ها و فرهنگ ها و ملت ها تعریف واحد دارد و آن عدم تکافوی ضروریات زندگی است.

وی با اشاره به تفاوت تعریف فقر در حوزه های فرهنگی و اجتماعی و مالی، اضافه نمود: نگاه به فقر در حوزه مالی بیشتر معطوف به نتایج بوده و جامعه شناسان پیامدهای اجتماعی فقر را بیشتر مد نظر قرار می دهند و منشا و منبعی که باعث شکل گیری فقر می گردد را آنالیز می نمایند.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، با بیان اینکه فقر مالی پررنگ تر از فقر در سایر حوزه های فرهنگی و اجتماعی است، توضیح داد: فقر فرهنگی به نداشتن دانش و سواد کافی برای برخورد با امور مختلف اجتماعی اطلاق می گردد که گاهی بدتر از فقر مالی است.

علیزاده، سرانه درآمدی پایین، نداشتن مسکن، عدم برخورداری از آموزش و... را جزو شاخص های فقر مطلق دانست و اعلام کرد: استانداردهای متعدد و متنوعی برای تعریف فقر داریم، اما در حالت کلی فردی فقیر محسوب می گردد که توانایی تامین ضروریات زندگی خودش از حوزه مالی گرفته تا حوزه فرهنگی را نداشته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث فقر می گردد؟، مطرح کرد: یکی از مهمترین علل ایجاد فقر، نابرابری اجتماعی و شکاف طبقانی، عدم سیاستگذاری مناسب اجتماعی است. در واقع تمام سیستم های حاکمیتی سعی می نمایند با سیاستگذاری مناسب جامعه را به سمت جامعه عدالت محور ببرند.

این جامعه شناس، فقدان عدالت اجتماعی را یکی از علل اصلی بروز فقر در جامعه ما دانست و گفت: توزیع نابرابرانه درآمدها در جامعه می تواند به یکی از عوامل اصلی ایجاد فقر منجر گردد؛ این در حالی است که شعار عدالت محوری نه تنها در منابع اعتقادی و آموزه های دینی ما وجود دارد، بلکه از منابع علمی و دانشگاهی هم استخراج شده است.

وی عدم تحقق عدالت اجتماعی را موجب ایجاد احساس فقر دانست و اعلام کرد: امروز هر فرد دارای خانه و ماشین به واسطه افزایش قیمت ها میلیاردر محسوب می گردد، در حالی که در یک مقایسه کلی دهه 90 با دهه 60 درمی یابیم که قبلا همه مردم خانه نداشتند و تعداد ماشین ها کمتر بود، اما جامعه تا این حد احساس فقر نمی کرد.

علیزاده، با بیان اینکه ارتباط معناداری بین احساس فقر و محرومیت با تبعیض و نابرابری وجود دارد، گفت: هرچقدر در جامعه شاهد تبعیض باشیم، افراد احساس فقر بیشتری می نمایند، زیرا می بینند یک عده خاص به سهولت به منابع و امکانات دسترسی دارند و از رانت های مختلف استفاده می نمایند؛ همین امر موجب می گردد حتی افرادی که در تامین نیازهای ضروری زندگی محتاج نیستند، خودشان را فقیر و محروم بدانند، زیرا خواسته ها و توقعاتشان با آن چیزی که در واقعیت وجود دارد تطبیق ندارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، احساس فقر را خطرناک تر از فقر دانست و اضافه نمود: فرد فقیر حتما دست به سرقت و بزهکاری و انحراف نمی زند، اما فردی که احساس فقر می نماید بیشتر در معرض انحراف قرار گرفته است؛ به عنوان مثال شاهد سرقت های کوچک همانند کابل دزدی از افراد فقیر هستیم، اما اختلاس های بزرگ را افرادی انجام می دهند که صاحب قدرت و متصل به رانت هستند.

وی با بیان اینکه ارتباط تام و مستقیم میان فقر و ارتکاب جرم وجود ندارد، مطرح کرد: فقر بر انحرافات اجتماعی هم اثرگذار است، یعنی هرچقدر امکان فقر در جامعه بیشتر گردد، امکان سرقت و بزهکاری و اعتیاد و طلاق و... هم بیشتر می گردد. در واقع فقر پدیده ای است که موجب می گردد بیشتر شاهد انحرافات و آسیب های اجتماعی باشیم.

علیزاده، با تاکید بر لزوم عدالت محور شدن جامعه برای کاهش فقر، اظهار کرد: هرچقدر امکان فقر و محرومیت و تبعیض را کمتر کنیم، جامعه سالم تر و پویاتری خواهیم داشت و خانواده ها کمتر دچار بزهکاری می شوند.

وی با بیان اینکه در کنار برطرف فقر مالی باید برطرف فقر فرهنگی را مد نظر قرار دهیم، یادآور شد: اگرچه امروزه با افزایش افراد تحصیلکرده و بالا رفتن مدارج دانشگاهی روبرو هستیم، اما در بعضی مواقع این فقر فرهنگی بروز می نماید. به عنوان مثال علیرغم اعمال جریمه های سنگین و محدودیت های تردد در تعطیلات اخیر، شاهد حضور میلیونی مسافر در شهرها با وجود کرونا بودیم که نشان دهنده فقر فرهنگی است لذا نه تنها از یک طرف باید عدالت را افزایش دهیم، بلکه از طرف دیگر باید به سمت آموزش برویم تا از فقر فرهنگی فاصله بگیریم.

این جامعه شناس، برطرف فقر فرهنگی و مالی را نیازمند سیاستگذاری مناسب دانست و اعلام کرد: باید فاصله طبقاتی را در جامعه کم کنیم تا به عدالت نزدیک شویم و همه گروه ها بتوانند از امکانات و تسهیلات مناسب به صورت برابر برخوردار باشند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "جامعه امروز احساس فقر می نماید، سفر در ایام کرونا فقر فرهنگی را نشان داد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جامعه امروز احساس فقر می نماید، سفر در ایام کرونا فقر فرهنگی را نشان داد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید