درباره مزایا و عوارض تخم شربتی بیشتر بدانید
به گزارش وبلاگ مویک، تخم شربتی دانه گیاه ریحان است که بیشتر به عنوان سبزی خوردن مصرف می گردد. تخم شربتی در شهرهای مختلف با نام های متنوعی شناخته می گردد که از این نام ها می توان به بادروج ، تره خراسانی ، حوک ، اوقیمن و بورنگ اشاره نمود.تخم شربتی خواص اعجاب انگیزی دارد که در این مطلب با بعضی از این خواص آشنا خواهید شد.
تخم شربتی چیست؟
تخم شربتی در حقیقت دانه های گیاه ریحان کوهی است که به علت داشتن ترکیبات موسیلاژی (لعاب دار) به صورت محلول در آب (شربت) استفاده می گردد. لعاب این دانه ها پس از جذب آب به صورت ژله ای درمی آید که می تواند برای برطرف عطش مورد استفاده قرار گیرد.مشخص شده که تخم شربتی حاوی یکسری ترکیبات پلی فنولی و آنتی اکسیدانی مانند آنتوسیانین ها و بتأسیسترول است. بعلاوه طبق بعضی تحقیقات پیشگیری از دیابت نوع دو ، سرطان و خاصیت ضد باکتریایی برای این گیاه گزارش شده است.1
ارزش غذایی تخم شربتی
اما در خصوص شایعه وجود مقادیر زیاد کلسیم، آهن، ویتامین c و اسیدهای چرب غیر اشباع، تخم شربتی حاوی 6 میلی گرم کلسیم (یک پنجاهم کلسیم موجود در شیر) و 0/109 میلی گرم آهن (یک بیست و چهارم آهن موجود در اسفناج) می باشد . جالبتر اینکه مقدار ویتامین C و امگا3 موجود در تخم شربتی صفر میباشد.1نحوه مصرف تخم شربتی
تخم های شربتی هنگامی که در آب خیسانده و مصرف شوند، بیشترین خواص تغذیه ای را دارند. آنها در تماس با آب پف می نمایند، دور هر کدام یک پوشش سفید شفاف تشکیل می گردد و سایزشان دو برابر می گردد. شما می توانید حدود 2 قاشق چای خوری تخم شربتی را به مدت 15 دقیقه در یک فنجان آب گرم بخیسانید. آب گرم باعث می گردد که این دانه ها کاملا پف نمایند و آنتی اکسیدان ها و آنزیم های گوارشی مفید آنها آزاد گردد.درواقع این دانه های معطر، طعم خاصی ندارند و برای افزایش ارزش تغذیه ای می توان آنها را به هر غذایی اضافه کرد. آنها برای تزئین دسرها و نوشیدنی ها عالی هستند و می توان آنها را در لیموناد مخلوط کرد یا روی بستنی ریخت. آنها به نوشیدنی ها و دسرها طعم و مزه تازگی می دهند و جایگزین خوبی برای یک میان وعده کم کالری هستند. تخم های شربتی را به سوپ و پاستا اضافه کنید و از بافت تردشان لذت ببرید.2
خواص تخم شربتی
تخم شربتی به طور گسترده در طب چینی و آیورودا به کار می رود و مزایای سلامتی بسیار زیادی دارد که ممکن است از آنها بی خبر باشید.حرارت بدن را کاهش می دهد
تخم های شربتی یکی از برترین خنک نماینده های بدن هستند.آنها حرارت بدن را کاهش می دهند و به همین علت است که مردم معمولا آنها را به نوشیدنی های طراوت بخش، شربت ها یا میلک شیک ها اضافه می نمایند.1
اسیدی بودن معده و سوزش سردل را درمان می نماید
تخم شربتی، سوزش معده را تسکین می دهند و با خواص شان سموم را از بدن دفع می نمایند.آنها اثر اسیدی HCL (اسید هیدروکلریک) را خنثی می نمایند و سوزش سردل را فرو می نشانند.
تخم های شربتی خیس خورده، سرشار از آب هستند و به تسکین پوشش معده یاری می نمایند، بنابراین حس سوزش را از بین می برند.1
سطوح قند خون را کنترل می نماید
تخم های شربتی برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مفید هستند، چون می توانند سطوح قند خون را کنترل نمایند. آنها متابولیسم بدن شما را کُند می سازند، بنابراین تبدیل کربوهیدرات به گلوکز را کنترل می نمایند. شما می توانید دانه های ریحان خیس خورده را در یک لیوان شیر مخلوط کنید و به عنوان صبحانه بنوشید. این نوشیدنی برای افراد دیابتی، بسیار سالم و مفید است.2یبوست و نفخ را از بین می برد
تخم های شربتی، بدن را به طور طبیعی سم زدایی می نمایند و باعث تنظیم حرکات روده می شوند. روشی مؤثر برای برطرف یبوست آن است که به مدت چند شب قبل از رفتن به رختخواب، یک لیوان شیر مخلوط شده با تخم شربتی بنوشید. این نوشیدنی به عنوان یک پاک نماینده معده عمل می نماید. تخم های شربتی حاوی روغن های فرّاری هستند که به ازبین بردن گاز و نفخ دستگاه گوارش یاری می نمایند و برای هضم مفیدند.2خنک نماینده
تخم شربتی دارای خاصیت خنک نمایندگی است که دمای بدن را کاهش داده، عطش را برطرف و تب را درمان می نماید، به همین علت به همراه بسیاری از نوشیدنی های خنک مانند فالوده و شربت آب لیمو در تابستان مصرف می گردد.3خاصیت آنتی اکسیدانی
تخم شربتی دارای مواد مغذی و آنتی اکسیدان های فراوان از جمله فلاونوئیدها و پلی فنل است که با رادیکال های آزاد مبارزه نموده و از ابتلا به بسیاری از بیماری ها جلوگیری می نماید.از دیگر مواد موجود در تخم شربتی می توان به لیمونن، سیترال، اوژنول، ویتامین A، K، بتاکاروتن، زاکسنتین، پتاسیم، مس، کلسیم، فولات، منیزیم و منگنز اشاره نمود.3
استرس
مصرف تخم شربتی تاثیر مثبت روی خلق و خوی افراد گذاشته و استرس و تنش های روزانه را کاهش می دهد و از اختلالات روحی مانند افسردگی، خستگی فکر و میگرن پیشگیری می نماید.3سرفه و آنفلوانزا را درمان می نماید
تخم های شربتی خاصیت ضدانقباضی دارند، یعنی مقدار سفتی را در عضلاتِ گرفته و منقبض کاهش می دهند و آنها را شل می نمایند. آنها به این طریق به کنترل سیاه سرفه یاری می نمایند. تخم های شربتی، ایمنی بدن را افزایش می دهند. فلاونوئیدهای موجود در آنها مانند ویسنین، اورینتین و بتاکاروتن به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نمایند.توجه: زنان باردار و بچه ها باید از مصرف تخم شربتی اجتناب نمایند. اگر این دانه ها به خوبی با آب مخلوط نشوند، ممکن است باعث خفگی بچه های کوچک شوند. این دانه ها در زنان باردار، مقادیر استروژن را در بدن کاهش می دهند که ممکن است منجر به سقط گردد. اگر باردار هستید یا هرگونه بیماری دیگری دارید، بهتر است قبل از اضافه کردن تخم شربتی به رژیم غذایی تان با پزشک مشورت کنید.2
به داشتن پوست و مویی سالم یاری می نماید
له کردن تخم های شربتی در روغن نارگیل و مالیدن آن روی نواحی مشکل دار پوست به درمان چندین عفونت پوستی مانند اگزما و پسوریازیس یاری می نماید. تخم های شربتی را بدون خیساندن بکوبید، در یک فنجان روغن نارگیل بریزید و قبل از استفاده چند دقیقه گرم کنید. خوردن دانه های ریحان به طور منظم به بدن شما یاری می نماید که کلاژن ترشح کند.کلاژن برای ساخت سلول های نو پوست و ترمیم سلول هایی که به خاطر فرسایش طبیعی آسیب دیده اند، لازم است. تخم های شربتی سرشار از آهن، ویتامین K و پروتئین هستند. این مواد معدنی برای داشتن موهایی بلند و قوی، حیاتی هستند. پروتئین و آهن به رشد مو نیز یاری می نمایند و حجم مو را افزایش می دهند.2
عوارض جانبی و مضرات تخم شربتی
- تخم شربتی سرخ شده حاوی ماده اوژنول است که باعث نوسان ضربان قلب، سوزش دهان، گلو و مسائل تنفسی می گردد.- تخم شربتی در مقادیر زیاد ممکن است باعث سرگیجه، خون در ادرار، کما، کاهش شدید سطح قند خون، کاهش فشار خون و خونریزی در بعضی افراد گردد.
- معمولا مصرف معمولی تخم شربتی همراه غذا برای بچه ها عوارض خاصی ندارد اما مصرف زیاد آن در بعضی موارد باعث بروز مسائل کبدی در بچه ها می گردد.
- زنان باردار و کسانی که از اختلالات تیروئید یا مسائل هورمونی رنج می برند قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایند.3
پینوشتها
1.www.beytoote.com
2.www.chetor.com
3.www.mashreghnews.ir
منبع: راسخون