راه های پیشگیری از 5 سرطان شایع در زنان
به گزارش وبلاگ مویک، انواع مختلف سرطان اگرچه نگران کننده هستند، اما به گفته کارشناسان، بیش از نگرانی باید در پی راهکارهای کنترل و پیشگیری از آنها بود که به سادگی نیز قابل دسترس هستند.
سالانه تقریبا نزدیک به 150 هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا می شوند؛ آماری که سالی حدود پنج درصد هم افزایش می یابد. دلایل بروز سرطان، شامل شیوه زندگی و تغییرات محیطی هستند که در زمینه افزایش بروز سرطان نقش دارند و می توان با اصلاح سبک زندگی در جهت برطرف آنها اقدام کرد. بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، در اینجا پنج سرطان شایع در زنان و نحوه کنترل و پیشگیری از آنها معرفی شده است:
- سرطان روده بزرگ: سرطان روده بزرگ به طور کامل قابل پیشگیری است و آنهم به وسیله غربالگری های منظم به روش کولونوسکوپی است. این آزمون باید از سن 50 سالگی به بعد صورت گرفته و هر 10 سال یکبار تکرار گردد. کولونوسکوپی نه تنها در تشخیص سرطان روده بزرگ کاربرد دارد بکله می تواند به شناسایی و حذف پولیپ های روده قبل از این که سرطانی شوند، بپردازد. دیگر گزینه های غربالگری شامل آزمون خون مخفی در مدفوع، است.
- سرطان تیروئید: احتمال ابتلا به این سرطان از 20 سال گذشته تا کنون دو برابر شده است و زنان دو برابر بیش از مردان به آن مبتلا می شوند اما، دلیلی برای ترس وجود ندارد. خوشبختانه تشخیص سرطان تیروئید به راحتی و بسیار موثر انجام می گردد. از آنجایی که بیماری به کندی پیش می رود حتی در موارد شدید بیماری نیز معمولا پیشرفت جدی در بیماری رخ نداده و درمان معمولا موثر واقع می گردد. صرف نظر از انواع آناپلاستیک سرطان تیروئید که خیلی هم نادر اند، سرطان تیروئید به ندرت کشنده خواهد بود.
به طور کلی 97 درصد مبتلایان به سرطان های تیروئید به درمان پاسخ خواهند داد. در صورت هر گونه مشکل در بلع، اختلالات تنفسی، خشن شدن و تغییر صدا، سرفه های مکرر، درد در ناحیه گردن و گلو و تورم در ناحیه غدد لنفاوی باید به پزشک مراجعه کرد. در بیشتر موارد، جراحی تیروئید برای درمان سرطان تیروئید ضروری خواهد بود. البته باز هم انتخاب روش جراحی و سایر راهکارهای درمانی به نوع بیماری و شدت پیشرفت آن وابسته است.
- سرطان آندومتر: این نوع سرطان که سرطان رحم نیز نامیده می گردد، بویژه زنان یائسه را تحت تاثیر قرار می دهد و میانه آغاز آن از 60 سالگی به بعد است. تقریبا 40 درصد از موارد ابتلا به این بیماری ناشی از چاقی و اضافه وزن است. سرطان آندومتر بعلاوه به خاطر قرار گرفتن بیش از حد در معرض استروژن، فشار خون بالا و دیابت اتفاق می افتد. مهمترین راه برای محافظت از خود در برابر سرطان آندومتر، کنترل وزن است. ورزش نیز اثرات مثبتی در این رابطه دارد. ورزش می تواند مقدار بالای استروژن که ممکن است برای بدن خطرناک باشد را کاهش دهد.
مقدار بالای هورمون استروژن در بدن زنان می تواند باعث ابتلای آنان به سرطان رحم گردد. هیچ گونه آزمایش غربالگری موثری برای سرطان آندومتر (رحم) وجود ندارد. زنان دارای عوامل خطر برای سرطان آندومتر باید به طور منظم به وسیله پزشکان معاینه شوند. گروه دارای عوامل خطر علاوه بر زنان دارای اضافه وزن، شامل زنانی است که هورمون درمانی استروژن (بدون استفاده از پروژسترون) داشته اند و یا زنانی که به مدت بیش از 2 سال، تاموکسیفن مصرف نموده اند. معاینات مکرر لگن خاصره، پاپ اسمیر و بیوپسی رحم ممکن است در بعضی از موارد مفید واقع گردد.
- سرطان ریه: موارد ابتلا به سرطان ریه در بین زنان و طی 4 دهه گذشته، 98 درصد افزایش داشته است و این آمار تکان دهنده ناشی از افزایش تعداد زنان سیگاری و زنانی است که در معرض دود دست دوم هستند. تنها راه محافظتی در برابر ابتلا به این سرطان این است که سیگار نکشید و از دود سیگار دور بمانید. این روش می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را تا 30 درصد کاهش دهد. اگر شما فرد سیگاری سابق هستید یا در معرض دود سیگار قرار دارید از پزشک خود در خصوص مصرف روزانه 325 میلی گرم آسپرین سوال کنید.
- سرطان سینه: از هر 8 زن، خطر ابتلای یک زن به سرطان سینه وجود دارد و خبر خوب این است که به لطف استفاده از هورمون درمانی برای علائم یائسگی، احتمال ابتلا به این سرطان کاهش یافته است. تشخیص سرطان سینه در مراحل اولیه شانس بقا را تا 100 درصد افزایش می دهد. سرطان های کوچک سینه، به گره های لنفاوی و ریه ها و مغز کمتر پخش می شوند.
اگر شما 20 تا 30 سال دارید و عوامل خطر سرطان سینه را ندارید، بهتر است هر سه سال یک بار برای معاینه سینه نزد پزشک بروید. برای پیشگیری از سرطان سینه، زنان 50 تا 74 ساله، باید هر دو سال یک بار ماموگرافی سینه را انجام دهند. روش ماموگرافی می تواند 3 سال قبل از بروز علائم سرطان، وجود توده را در سینه نشان دهد. اما ماموگرافی به طور کامل جلوی ابتلا به سرطان سینه را نمی گیرد.
منبع: فرادید