ساده ترین روش ها برای برطرف بوی بد دهان
به گزارش وبلاگ مویک، مصرف برخی دارو ها مانند دارو های درمان افسردگی، بی خوابی، اضطراب و فشار خون بالا باعث خشک شدن دهان می گردد که در پی کاهش عملکرد غدد بزاقی پیش می آید. به این ترتیب علاوه بر ایجاد بوی نامطبوع دهان، پوسیدگی و عفونت های دندانی افزایش پیدا می نماید.
احتمالا برای شما هم این رخ داده است که بعد از بیدار شدن از خواب، احساس طعم و بوی ناخوشایندی در دهان داشته اید.
گاهی این احساس دقایقی بعد رفع می گردد و گاهی ضروری است مسواک بزنید یا یک نوشیدنی بنوشید تا طعم دهانتان عوض گردد. گاهی اوقات هم بوی نامطبوع، مدت زیادی باقی می ماند و باعث ایجاد احساس ناخوشایند برای خود فرد و اطرافیان می گردد. توجه به رعایت بهداشت دهان و دندان، اهمیت زیادی در حفظ سلامت دارد و در صورت رعایت بهداشت، بروز نشانه های غیرطبیعی در دهان می تواند نشانه بروز بیماری هایی در بدن باشد که می توان بسرعت برای درمان آن اقدام کرد.
زمانی که دهان بدبو می گردد
اولین علت ایجاد بوی بد دهان می تواند مصرف مواد غذایی مثل سیر و پیاز یا سیگار کشیدن و در برخی جوامع مصرف الکل باشد. اما همواره علت بوی بد دهان یک عامل خارجی نیست. گاهی ممکن است ناراحتی های گوارشی، بیماری های سیستمیک مثل آبسه های ریه یا دیابت یا عفونت ناشی از حلق و لوزه ها و سینوس های فکی و در معمول ترین حالت خرابی دندان، باعث ایجاد بوی بد دهان گردد.
اما رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، شایع ترین علت بروز بوی بد دهان در بیشتر مواقع است. اگرخرده ریز های مواد غذایی مصرفی در محیط دهان باقی بماند، میکروارگانیسم های طبیعی دهان آغاز به تجزیه این مواد می نماید و باعث ایجاد بوی نامطبوع می گردد. در صورتی که بهداشت دهان و دندان در طولانی مدت رعایت نگردد، پوسیدگی های دندان که ممکن است به ظاهر بسیار کوچک باشند نیز ممکن است باعث ایجاد بوی نامطبوع شوند. از طرفی در برخی بیماری های لثه ای، میکروب ها آغاز به تخریب لثه می نمایند و باز هم باعث ایجاد بوی بد می شوند.
علاوه بر مسائل مربوط به آلودگی و عفونت دندان و لثه، ممکن است بوی بد دهان ناشی از عفونت های لوزه ها و سینوس ها باشد که باید برای درمان آن به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه گردد. اگر عفونت ناشی از سینوس ها باشد ممکن است بوی نامطبوع با ترشحاتی همراه باشد که می تواند نشان دهنده بیماری های تنفسی باشد.
زبان، بیماری های بدن را فاش می نماید
رعایت بهداشت زبان یکی از نکات مهم در بهداشت عمومی دهان و دندان است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این، در مواردی ممکن است تغییر شکل یا رنگ زبان نشان دهنده وجود مسئله ای در بدن باشد که می توان بسادگی آن را رفع کرد. مصرف دخانیات و نوشیدن زیاد قهوه یا چای، گاهی اوقات باعث تغییر رنگ زبان می گردد. یکی از نشانه های دیگر تغییر رنگ زبان خشکی دهان است که سرعت پوسیدگی دندان ها را نیز افزایش می دهد. مصرف برخی مواد غذایی رنگی نیز می تواند علت تغییر رنگ یا تراشیده شدن سطح زبان به صورت موقت باشد.
برخی دارو ها نیز باعث تیره شدن رنگ زبان می گردد. در مواردی نیز رشد قارچ ها و باکتری های بسیار ریز روی زبان باعث تغییر رنگ زبان می گردد. در هر صورت، تغییر رنگ زبان و رشد قارچ ها و باکتری ها می تواند باعث ایجاد عفونت های دهانی و بوی نامطبوع دهان گردد. رنگ زرد مایل به سبز زبان که برای مدتی از بین نرود ممکن است بر اثر بیماری های کبدی یا سایر بیماری های گوارشی ایجاد شده باشد. رنگ پریدگی زبان نیز معمولا به علت کم خونی یا کمبود عناصر غذایی مورد احتیاج بدن اتفاق می افتد.
اگر تغییر رنگ زبان به علت رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان باشد، برترین راه، مسواک منظم و افزایش دفعات مسواک زدن در طول شبانه روز است. استفاده از مسواک مخصوص تمیز کردن پرز های زبان نیز بسیار تاثیرگذار است؛ اما اگر شکل یا رنگ زبان برای مدت طولانی غیرطبیعی باقی ماند، باید به پزشک مراجعه کنید.
چرا دهان بدبو؟
بوی نامطبوع دهان هنگام صبح معمولا طبیعی است و به علت کاهش بزاق دهان در طول شب ایجاد می گردد که می توان با مسواک و خوردن صبحانه آن را رفع کرد. اما اگر این بو تقریبا همواره وجود داشته باشد و مسواک و نخ دندان هم آن را رفع نکند، باید احتمالات دیگری را در نظر گرفت. در مواردی جرم گیری باعث از بین رفتن بوی مزمن دهان می گردد، اما اگر بوی نامطبوع ادامه داشته باشد، برای فرد و اطرافیان نامطلوب خواهد بود.
به همین علت توصیه می گردد مسواک و نخ دندان مداوم و بدرستی استفاده گردد تا علاوه بر یاری به حفظ سلامت دندان، از ایجاد بوی بد دهان جلوگیری گردد. مسواک زدن کامل دیواره های پشتی دندان که محلی مناسبی برای تجمع میکروب هاست و استفاده از نخ دندان می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. بعلاوه نواحی زیر پرکردگی هایی که معمولا با آمالگام پر می گردد و اجازه دسترسی برای مسواک و نخ دندان به فرد نمی دهد، می تواند باعث ایجاد عفونت و بوی بد گردد. در این موارد باید از دندانپزشک بخواهید فضای دسترسی به پشت دندان و بین دندان ها را باز کند.
عوارض جانبی مصرف دارو برای دهان
مصرف برخی دارو ها مانند دارو های درمان افسردگی، بی خوابی، اضطراب و فشار خون بالا باعث خشک شدن دهان می گردد که در پی کاهش عملکرد غدد بزاقی پیش می آید. به این ترتیب علاوه بر ایجاد بوی نامطبوع دهان، پوسیدگی و عفونت های دندانی افزایش پیدا می نماید.
بزاق دهان علاوه بر مرطوب نگه داشتن دهان و جلوگیری از ایجاد پوسیدگی دندان، آنزیم های ارزشمند و غلظت بالای اکسیژن دارد که می تواند جلوی رشد باکتری های مضر در دهان را بگیرد و از ایجاد تنفس بدبو جلوگیری کند؛ بنابراین بهتر است مصرف این دارو ها در حد احتیاج و به توصیه پزشک باشد. اما اگر ناچار به مصرف چنین دارو هایی هستید، بهتر است آب زیاد بنوشید و از دهان شویه ها بهره ببرید تا اثرات مصرف دارو روی خشکی دهان را تا حدی کاهش دهید.
ساده ترین روش های رعایت بهداشت دهان و دندان
مسواک زدن درست و استفاده از نخ دندان و دهان شویه، تاثیرگذارترین عوامل برای حفظ بهداشت دهان و دندان و رفع بوی بد دهان هستند. هنگام مسواک زدن باید دقت کنید تک تک دندان ها تمیز شوند، پشت دندان بخوبی تمیز و مسواک از همه زوایا روی دندان کشیده گردد. اما مسواک زدن به تنهایی کافی نیست و نخ دندان یاری می نماید ذرات درشت تر مواد غذایی بخوبی از دهان خارج شوند و از ایجاد پوسیدگی و بوی بد جلوگیری نمایند.
بهتر است زمان مسواک زدن بین دو تا سه دقیقه طول بکشد. شاید ابتدا تصور کنید دو دقیقه زمان بسیار کمی برای مسواک زدن است، اما کافی است همین امشب زمان بگیرید و ببینید مسواک زدن شما چقدر طول می کشد! بعلاوه استفاده از دهان شویه بیش از هر چیز به رفع بوی بد دهان و ضدعفونی کردن دهان و دندان یاری می نماید. قرقره کردن دهان شویه مانع تجمع پلاک دندانی می گردد و در مواردی مقاومت دندان را افزایش می دهد. با این حال استفاده از برخی انواع دهان شویه های درمانی به شکل روزانه توصیه نمی گردد و بهتر است برای استفاده از دهان شویه مناسب شرایط دهان و دندان خود با یک دندانپزشک مشورت کنید.
منبع: جام جم
منبع: فرادید